Лановецький РМК

Меню сайту
Календар
«  Вересень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Лановецька ЗОШ №1
Борщівська ЗОШ
Юськовецька ЗОШ
Ванжулівська ЗОШ
Загірцівська ЗОШ
Іванковецька ЗОШ
Молотківська ЗОШ
Москалівська ЗОШ
Передмірська ЗОШ
Якимівська ЗОШ
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 121
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Репозитарій

Головна » 2012 » Вересень » 7 » Вчителі географії та біології знову подорожують…
10:42
Вчителі географії та біології знову подорожують…
        Cтали вже доброю традицією екскурсійні поїздки вчителів географії та біології нашого району під девізом « Знай і використовуй на уроці». Так 5 червня 2012 року команда із 25 вчителів вирушили за маршрутом Ланівці –Остріг- Рівне, хоча погода була несприятлива. 
Вчителі географії
 Проливний дощ супроводжував наш екскурсійний автобус  до першої  зупинки – Свято-Троїцький Межиринський чоловічий монастир на Рівенщині, далі протягом дня зміна погодніх умов дала нам можливість продовжити екскурсійну поїздку. 
Загальноосвітня цінність шкільної географії та біології полягає у формуванні світоглядного розуміння природи Землі, її географічної оболонки як природного та природно-техногенного середовища, в якому протікає життя людини. Шкільна географія та біологія спрямовані на формування в учнів просторового уявлення про земну поверхню та розвиток умінь усвідомлено орієнтуватися в соціально-економічних, суспільно-політичних і геоекологічних подіях у державі і світі. В першу чергу формування такого уявлення  у вчителів географії та біології є одним із пріоритетним напрямком методичної роботи із вчителями географії та біології. Як можна вчити учнів особливості природи Африки, фауни і флори мішаних лісів, наприклад якщо не знати особливостей природи  та історії рідного краю.  Навчання на сучасному етапі не може обходитись лише «сухим» матеріалом із підручника, а має базуватись  на демонстраційному матеріалі, який особливо цінний, власноруч здобутий  та емоційному викладі матеріалу вчителем на основі власних вражень від побаченого.  
Далі подорож продовжувалась до краєзнавчого музею м. Остріг, який вразив своєю грандіозністю зібраних матеріалів. Роком заснування Острозького краєзнавчого музею вважається 1913 рік, що робить його одним з найстаріших музейних закладів Рівненщини.
Остріг
У теперішній час (2000-ні) у 6 залах музею розміщені матеріали, які відображають історію Острога й краю від давніх часів і до наших днів. У музеї є цінні археологічні колекції, експонати живопису, народного художнього промислу, кераміки, зброї.
У одному із залів музею розгорнуто постійно діючу виставку, що відображає Визвольну війну українського народу під проводом Богдана Хмельницького.
Окремі стенди музейної експозиції висвітлюють життя і діяльність видатних діячів, які жили, працювали або перебували в Острозі — першодрукаря Івана Федорова, ректора Острозької академії Герасима Смотрицького тощо.
Наступна зупинка – знаменита Острозька академія.
Острозька школа (академія) — перший вищий навчальний заклад у Східній Європі, найстарша українська науково-освітня установа. У 1576 році князь Острозький Костянтин-Василь засновує слов'яно-греко-латинську академію в Острозі. Велику суму коштів на розбудову академії надала його племінниця — княжна Гальшка Острозька (6000 коп.). 7 лютого 1577 р. — перша згадка про академію в передмові до книги Петра Скарги «Про єдність костьолу Божего». В основу діяльності Острозької академії було покладено традиційне для середньовічної Європи вивчення семи вільних наук (граматики, риторики, діалектики, арифметики, геометрії, музики, астрономії), а також вищих наук: філософії, богослів'я, медицини. ОстрігСтуденти Острозької академії опановували п'ять мов: слов'янську, польську, давньоєврейську, грецьку, латинську. Першим ректором школи був письменник Г.Смотрицький, викладачами — видатні тогочасні українські та зарубіжні педагоги-вчені, такі як Дем'ян Наливайко, Христофор Філалет, І.Лятос, Кирило Лукаріс та педагоги із Краківського та Падуанського університетів. О. Ш. мала великий вплив на розвиток педагогічної думки та організацію шкільництва в Україні: за її зразком діяли пізніші братські школи у Львові, Луцьку, Володимирі-Волинському. Вихованцями школи були: відомий учений і письменник М.Смотрицький, гетьман П.Сагайдачний та ін., пізніші видатні церковні і культурні діячі. Із заснуванням 1624 р. єзуїтської колегії в Острозі О. Ш. занепала і 1636 р. перестала існувати.
Найбільше вражень вчителі отримали від Рівенського зоопарку.   Рівненський зоопарк — зоологічний парк загальнодержавного значення у місті Рівне.
ЗоопаркРівненський зоопарк — один з наймолодших в Україні і найбільший на заході України. Він починав створюватися в 1982 році. З того часу цей заклад відпочинку людей розбудовується практично щодня. Сьогодні його територія сягає 13,5 гектара, де знаходиться 150 видів тварин (близько 500 екземплярів). У зоопарку демонструються 24 види тварин, занесених до міжнародної Червоної книги та Червоної книги України.
Рівненський зоопарк єдиний в Україні де можна побачити полярного вовка, якого привезли з Чехії. Зоопарк тісно взаємодіє і з іншими зоопарками України, зокрема з Луцьким, Миколаївським та Одеським.
В зоопарку ми побачили різноманітних тварин із родин: Хижаки, Копитні, Примати, Сумчасті, Птахи, та інші. Зоопарк об’єднав види тварин  з різних кліматичних поясів: помірних, субтропічних, тропічних, екваторіальних.
Зоопарк
 Є і лев, батьківщина якого – африканська савана, і двогорбий верблюд, рідною стихією якого є гарячі пустелі Єгипту, і нільський крокодил, який водиться на найдовшій річці світу Ніл, і шимпанзе котрі полюбляють непрохідні джунглі, і амазонська риба піранья, яка відома своїми гострими, як лезо, зубами, і найдовші у світі удави – анаконда і багато інших химерних, цікавих та кумедних тварин. Про кожну тварину можна дізнатися більш детально, ознайомившись з інформаційними табличками, стендами, отримати кваліфіковану інформацію у спеціалістів зоопарку.
На території зоопарку є обладнані ігрові майданчики, працюють дитячі атракціони, проводяться катання на поні. Також ми  відвідали салон декоративних рослин, тераріум та   унікальну експозицію, присвячену етнографії західної України – „Бабусине подвір’я”, в якій зібрані справжні експонати з побуту людей.
Зоопарк

Думаю загалом всі були задоволені поїздкою, отримали багато вражень, задовольнили пізнавальний інтерес та  гарний настрій, незважаючи на примхи погоди. 








Методист РМК  Басок Т.Г.
Переглядів: 797 | Додав: lan-metod | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: